Ken jij Boonanza?

Ken jij Boonanza?

Boonanza heb je daar wel eens van gehoord? Ik tot een paar maanden geleden niet. Tot ik er een keer over las op een blog. Maar wat is het dan? Boonanza is een gezelschapsspelletje. Het is een kaarstpel en echt superleuk! Zoals je weet ben ik altijd wel te porren voor een gezeldschapsspel, maar mijn lief vind daar niet zo veel aan. Als je de Kolonisten van Catan een leuk spel vind, is dit ook zeker een aanrader. Dus is moest hem even motiveren om mee te spelen. Maar ik kreeg de indruk dat ook hij het een leuk spel vond.

 

Hoe het begon.

Zo kwam ik dit spel dus een paar maanden geleden ergens tegen. Ik vond het er leuk uit zien en het leek mij een gemakkelijk spel om te spelen. Niet te lang maar veel spelplezier. Ik ben toen gaan opzoeken hoe dit spel ongeveer ging en enkele recensies. Zo ben ik nou eenmaal. En vooral voordat ik iets aan ga schaffen waarover ik toch nog wat twijfel. Maar het was allemaal positief, dus ik besloot het spelletje te bestellen.

Afbeeldingsresultaat voor bonanza gezelschapsspel

Inlezen.

Ik had het spelletje een al paar dagen ontvangen toen ik het er bij pakte om de spelregels in te lezen. Er zat een behoorlijke lap tekst aan spelregels en informatie bij. Nadat globaal te hebben gelezen besloot ik het een keer open te spelen. Stap voor stap, en ik moest elke keer het blaadje met de regels er weer even bijpakken. Hoe zat het ook alweer, en wat is de volgende stap. Het viel me eerlijk gezegd een beetje tegen. Ik had het wat eenvoudiger verwacht. Aan de kant gelegd dus. Toch de volgende avond er weer bij gepakt, en toen ging het soepeler. Dit ging er meer op lijken en het begon te dagen. De volgende dag maar eens met zijn tweeën spelen.

 

Het Spel.

In dit communicatieve kaartspel handelen de spelers met hun bonen en verbouwen deze op hun akkers. Wie troggelt de andere spelers de beste bonen af en verdient het meeste geld?

Iedere speler krijgt 5 bonenkaarten en moet deze op volgorde in zijn hand houden. Verder heeft iedere speler twee bonenvelden. Op elk daarvan mag hij één soort bonen verbouwen. Als je aan de beurt bent, moet je de eerste kaart en mag je de tweede kaart uit je hand verbouwen. Daarna draai je twee nieuwe bonenkaarten open, die je mag houden of verhandelen. Je mag ook kaarten uit je hand verhandelen. Dat kan nuttig zijn, want een bonenveld is meer waard als er meer kaarten van een soort op liggen. En als je een soort moet verbouwen die er niet ligt, moet je een andere verkopen. En dat kan wel eens te vroeg komen… Je kunt er per spel echter wel één keer voor kiezen om voor drie thalers een extra bonenveld te kopen. Het spel is afgelopen als de stapel bonenkaarten drie keer is doorgespeeld. Wie daarna het meeste geld heeft, wint. 

Afbeeldingsresultaat voor bonanza gezelschapsspel

 

De Uitvoering.

Met de handleiding ernaast hebben we het spel gespeeld. Steeds weer even terug kijkend wat we moesten doen. Maar we hadden het na een paar rondjes door, en hadden er plezier in. Echt een heel leuk spel. Je moet het dus wel even doorhebben hoe het werkt. Maar dan is het ook leuk om te spelen. Je kunt het prima met zijn tweeën spelen, maar zeker ook gezellig met meerder mensen.

Helaas had ik deze eerste keer niet gewonnen….Snel een revanche

 

Houden jullie van gezelschapsspelletjes?

 

 

Instagram
Pinterest
Pinterest
Mail

2 gedachten over “Ken jij Boonanza?

  1. Ik hou er heel erg van, mijn vriend moet ik ook altijd ff aansporen. Mijn dochtertje (net 5) vind het wel erg leuk, maar ben bang dat ze voor deze nog net te jong is… Jammer want ik ben ook echt megafan van de kolonisten van Catan dus ben nu wel erg benieuwd!

  2. Ik vind sommige spelletjes wel leuk. Kolonisten dan weer echt niet. Speel wel graag spelletjes met mn boys (boomgaard bijvoorbeeld). Dat dit zi ingewikkeld is in het begin zou mij afschrikken.
    Roelina onlangs geplaatst…Voor alle zakenmam’s: dé agenda voor de werkende moederMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge