Voor Het Eerst Naar De Tandarts

Voor het eerst naar de tandarts.

Laatst moest ik weer voor het periodieke bezoekje aan de tandarts. Als kind had ik misschien maar twee gaatjes en heb gelukkig toen nooit een of andere nare behandelingen moeten krijgen. Later heb ik wel wat diepere gaatjes gehad die met verdoving gevuld moesten worden. Eigenlijk ben ik nooit met erge angst naar de tandarts gegaan als kind. Later is dit wel wat meer geworden doordat een gaatje steeds verkeerd werd gevuld en ik er pijn aan had bij de behandeling.

Ik wil dat mijn kinderen, voor zover dat kan, met plezier, net als ikzelf toen ik kind was, naar de tandarts gaan en met een gerust hart in de tandartsstoel liggen.

En zo was het dus voor ik het wist tijd voor het eerste tandartsbezoek van Jolijn. Ik had er al een keer meegenomen toen ik zelf moest voor controle. Ze mocht toen als ze wilde ook op de stoel zitten. Dit wilde ze toen niet en bleef op veilige afstand dicht bij de deur staan.

Kinderen zijn natuurlijk niet te voorspellen en het is altijd een verrassing hoe je kind bij de tandarts reageert. Zo was ik heel benieuwd hoe het dit keer met Jolijn zou gaan. Eerst ging ik in de stoel liggen en moest er een plekje bijgewerkt worden. Jolijn bleef bij het voeteneind staan en nam alles even goed in zich op. De tandarts kletste ondertussen wat met haar. Ze sprak niet zo heel veel terug en was wat verlegen. Toen ik klaar was mocht ze bij mij op schoot zitten om haar tandjes te laten bekijken. De tandarts deed het heel leuk en ze mocht heel even in haar mondje kijken. Ik vond het fijn dat ze het toch even toeliet. Ook natuurlijk omdat ze een muntje kreeg om een verassingseitje uit de automaat te halen. Maar het is nu toch gebeurd voor de eerste keer.

Dit was dus mijn ervaring met het eerste tandartsbezoekje van mijn peuter. Ik heb nog wat tips voor je op gezocht:

  • Neem je peuter mee wanneer jij op controle gaat. De meeste mensen doen dat voor het eerst als het kind anderhalf à twee jaar oud is. Je kind kan dan wat rondkijken in de praktijk en zien wat de tandarts, mondhygiënist en assistente doen.
  • Bij een eerste bezoekje kan je kindje even wennen aan de tandartsstoel, en dit kan dan eventueel bij jouw op schoot. Sommige tandartsen kijken ook vast even in het mondje, tandjes tellen. De tandarts kijkt voornamelijk of de ontwikkeling van het gebit in orde is en geeft adviezen en voorlichting.
  • Neem je peuter in ieder geval niet mee als je zelf voor een uitgebreidere behandeling naar de tandarts gaat of als je zelf erg gespannen bent. Een kind zal deze spanning snel aanvoelen en kan hierdoor bij voorbaat al een negatieve associatie bij het tandartsbezoek krijgen. Als je zelf veel angst voor de tandarts hebt kan er bij het tandartsbezoek van je peuter beter iemand anders meegaan zodat de sfeer ontspannen blijft.
  • Neem je peuter zo vroeg mogelijk mee naar de tandarts. Uit onderzoek blijkt dat hoe eerder een kind went aan de tandarts, hoe kleiner de kans is dat er later angst ontstaat.
  • Er is niets op tegen je kind te belonen als het zich flink houdt. Een klein presentje kan prima.
  • Gaat het in het begin nog niet perfect of wil je peuter nog niet in de stoel, maak daar dan geen punt van. Probeer het bij een volgend bezoek nog een keer. Het ene kind is het andere niet en soms gaat het de volgende keer ineens veel beter. Benader het op speelse wijze zonder dwang.
  • Bereid je peuter voor op het eerste tandartsbezoek voor door bijvoorbeeld eerst een boekje over de tandarts voor te lezen of een rollenspel te spelen. Maak het bij voorbaat niet te beladen.

Boekje: De tandarts

Hoe ging het eerste tandarts bezoek van jouw kind? En heb je misschien nog aanvullende tips?

 

Instagram
Pinterest
Pinterest
Mail
Tagged , ,

Een gedachte over “Voor Het Eerst Naar De Tandarts

  1. Mijn peuter is nog niet geweest, wil starten als hij naar school gaat. Dat was althans het advies van onze tandarts. Een keer meenemen kan natuurlijk zeker geen kwaad.
    Roelina Jut onlangs geplaatst…Working Tuesday: de werkende mama en haar strijd tussen gebroken nachten en vroeg opstaanMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge