Internationale Linkshandigendag!

Internationale linkshandigendag!

Laatst kwam ik op de agenda tegen dat het aankomende zondag 13 augustus, Linkshandigendag is. Officieel noemen we het zondag de Internationale Linkshandigen dag. Alle dagen hebben volgens mij tegenwoordig een betekenis. In principe houd ik me daar niet zo heel erg mee bezig. Maar de linkshandigen dag vind ik wel een leuke. En dit omdat mijn dochtertje linkshandig is.

Ik heb opgezocht op de website van de linkshandigen waar de internationale linkshandigen dag vandaan komt:

In 1976 is deze dag voor linkshandigen in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de kleine- en grote ongemakken waar linkshandigen tegenaan lopen in onze rechtshandige wereld. In 1975 richtte de Amerikaan Dean. R. Campbell in de V.S. de eerste belangenvereniging van linkshandigen op. Een van de eerste zaken die de vereniging ter hand nam, was een bepaalde dag uitroepen tot “Linkshandigen dag.” 

Ik verbaas me er altijd wel over wanneer vreemden mijn dochtertje zien tekenen of iets zien pakken met links. Vaak komt dan vol ongeloof de opmerking; “Goh, is ze links? Ja dat zie je toch denk ik dan. Er zijn inderdaad meer rechtshandigen dan linkshandigen en vroeger was het dan ook een taboe. Op school, bij het leren schrijven werd je zelfs gedwongen om rechts te leren schrijven.

 

Nadelen

Wanneer je linkshandig bent loop je inderdaad tegen ongemakken aan. Bijvoorbeeld met schrijven, dan veeg je er met je hand weer overheen. Zo heeft mijn dochtertje ook een linkshandige schaar. Met een normale schaar lukte het haar echt niet om te knippen. Ook het geven van een handje is voor mijn dochter iets wat ongemakkelijk. En dan heb je natuurlijk de uitdrukkingen; 2 linkerhanden hebben of iemand links laten liggen? Niet bepaald positief. En zo zijn er vast nog wat dingetjes die ze tegen zal komen straks. Maar tot nu toe hoor je haar er niet over haar linkshandig bestaan 😉

Voordelen

Ze beweren dat linkshandigen slimmer zijn. Valt bijdehand daar ook onder 😉 .Maar linkshandigen schijnen ook creatief te zijn. En dat klopt in ieder geval wel bij haar. Ze vind het heerlijk om te knutselen en komt zelf met leuke en creatieve ideeën. Laatst wilde ze van een doos een auto gaan maken, en ze vertelde hoe ze dit wilde gaan doen.  Bij een aantal sporten, zoals tennis, waterpolo en badminton hebben linkshandigen een voordeel. Maar ook bij schermen en boksen. De veelal rechtshandigen tegenstanders zijn gewend om tegen rechtshandigen te strijden. Hiervan kan je als linkshandige goed profiteren. Dit heeft te maken met het verrassingseffect.

Zo zijn er nog meer voor en nadelen natuurlijk. Ook zijn er genoeg te vinden op internet. Maar leuk om er zondag heel even bij stil te staan in de rechtshandige maatschappij!

 

Wist je van het bestaan van de linkshandigen dag af? En wie van jullie is links?

Instagram
Pinterest
Pinterest
Mail
Tagged , ,

9 gedachten over “Internationale Linkshandigendag!

 1. Yay! Ik ben ook links, al doe ik heel raar nog heel veel met rechts waaronder mijn make-up. Schilderen zou ik ook met rechts doen. Het is wel onhandig dat echt alle dingen in de wereld voor rechtshandigen gemaakt zijn!

  1. Grappig dat je toch nog bepaalde dingen met rechts doet!

 2. Wat een handige blog (leuke woordspeling). Mijn zoontje is ook linkshandig. Ken veel linkshandige mensen trouwens, geen is gelukkig raar. Maar ik herken wel de reacties van mensen
  Roelina onlangs geplaatst…Kindermode met print: twee keer een zomerse OOTDMy Profile

  1. Als je er eens op gaat letten vind ik dat er best veel mensen net als in jouw omgeving linkshandig zijn.

 3. Wat leuk dat je hier een blog aan wijdt! Ik heb het altijd wel fascinerend gevonden hoe dat allemaal werkt in de hersenen dat sommige mensen links- en andere rechtshandig zijn. Het lijkt mij persoonlijk nog best lastig om linkshandig te zijn, bijvoorbeeld als je met een vulpen schrijft en dan door je schrijfwerk veegt. Op badminton is het trouwens heel handig als mensen linkshandig zijn. Je maakt het dan vooral met de service een stuk moeilijker voor je tegenstander die rechtshandig is.
  Romy onlangs geplaatst…Zo ontdekte ik mijn eigen kledingstijl!My Profile

  1. Met schrijven lijkt het mij ook vrij onhandig. En met sommige sport En heeft het zo weer ze voordelen inderdaad. Leuk dat dit ook zo is bij badminton!

 4. Dus morgen mag ik mijn linkshandig-heid (haha) gaan vieren? Yeah, haha! Ik ben dus links en mij valt het ook op dat mensen het soms opmerken en dan heel verbaasd reageren. Alsof het zo raar is? De nadelen zijn inderdaad vlekken maken tijdens het schrijven, maar ook van die ringband collegeblokken/agenda’s. Met een linkshandige schaar kan ik trouwens net zo goed niet knippen. Echt raar, maar het gaat met geen mogelijkheid… :’)
  Sandra onlangs geplaatst…Bali | Tegalalang rijstvelden, Gunung Kawi & Tirta EmpulMy Profile

  1. Handig om te lezen dat het knippen met een linkshandige schaar jouw niet goed af gaat. Misschien is het helemaal niet nodig om met zo een speciale schaar te knippen. Heb jij hier verder ervaring mee? Je hebt van die leuke figuurschaartjes maar die zijn allemaal vor rechtshandigen. Wie weet maakt dit dus gewoon niet uit en is het gewoon wennen aan de manier van knippen.

 5. Wat grappig dat jouw dochtertje ook linkshandig is!!
  Cynthia onlangs geplaatst…Vol spanning wachten wijMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge