Huisdieren Voor Je Kinderen, Ja of Nee?

Huisdieren voor je kinderen, ja of nee?

Over het algemeen genomen zijn de meeste kindjes denk ik wel gek op dieren. Zo was ik er in mijn kinderjaren, en nu nog dol op. Ik had konijnen, en af en toe een nestjes met jongen. Verder zijn er nog parkieten, wandelende takken en katten geweest. Vooral de laatste jaren heb ik katten gehad. Nu hebben we er twee in huis (en buiten). Ook woont er bij ons een konijntje. De meeste huisdieren vind ik leuk, alleen met honden heb ik niet zo veel. Net als veel andere moeders denk ik dat het goed is voor kinderen dat er ook huisdieren aanwezig zijn. Zo is het alleen al goed voor de weerstand. Daarnaast kan een huisdier je kind verantwoordelijkheidsgevoel bijbrengen omdat er voor gezorgd moet worden.

Het hebben van huisdieren heeft natuurlijk voordelen maar ook nadelen. Ik heb er wat opgeschreven.

Dit kunnen de voordelen zijn:

 • Meer sociaal vaardig zijn.
 • Leren om te gaan met situaties uit het leven. Zoals voortplanting en geboorte. Maar ook over ziekte, ongelukken en dood. Voor veel kindjes is het doodgaan of kwijtraken van een huisdier de eerste ervaring die ze hebben met rouw. Zo kunnen ze op deze manier leren dat de dood iets natuurlijks is dat hoort bij het leven.
 • Het stimuleren van de taal leren. Het dier is een goed luisterpubliek en ook een stimulans voor je kind om te praten.
 • Een positieve invloed op de gezondheid. Zelfs alleen het aaien van een huisdier blijkt een hartslag en bloeddrukverlagend effect te hebben. Ook zorgt het voor ontspanning en een beter immuunsysteem.
 • Dieren kunnen een kind helpen om zich veilig te voelen.
 • Meer zelfvertrouwen hebben en weerbaarder zijn.
 • Een positiever zelfbeeld.
 • Kinderen voelen zich op hun gemak bij hun huisdieren de onvoorwaardelijke liefde die ze krijgen. Ze vertrouwen hun huisdier en delen er hun boosheid, angst, blijdschap en geheimen mee omdat een dier niets doorvertelt en niet oordeelt.

Er kunnen voor kinderen ook nadelen zijn aan het hebben van een huisdier.

 • Als je je kind altijd verantwoordelijk houdt voor het huisdier kan je kind dit als negatief ervaren. Zorg er daarom voor dat de verwachtingen wel aansluiten bij de leeftijd en de vaardigheden van je kindje.
 • Voor de gezondheid kunnen zoönosen (ziektes die  op de mens kunnen worden overdragen), allergieën en soms ongewenst gedrag zoals bijten of krabben punten zijn om over na te denken
 • Het verdriet rondom het verlies van een huisdier, frustratie geassocieerd met de verplichte verzorging, teleurstelling als een dier niet voldoet aan de verwachtingen. Of bijvoorbeeld zorgen als een dier ziek of gewond is.

Momenteel herken ik veel positiviteit aan het hebben van onze katten en konijn in combinatie met de kinderen. Jolijn helpt graag mee verzorgen. Eten geven, konijnenhok uitmesten etc.  Zo  knuffelt ze graag (soms iets te fanatiek) met ze. En Lucas kijkt vanaf zijn wippertje naar de bewegingen van de dieren.

Hebben jullie huisdieren? Vind je het een aanvulling op de opvoeding van je kinderen? En vinden de huisdieren je kinderen leuk of moeten ze er niets van weten?

 

Instagram
Pinterest
Pinterest
Mail
Tagged , , ,

18 gedachten over “Huisdieren Voor Je Kinderen, Ja of Nee?

 1. Ik heb zelf geen kinderen, maar ben wel altijd opgegroeid met huisdieren (katten en cavia’s) en zie dat echt als een mooie aanvulling op mijn opvoeding. Ik heb daardoor geleerd om met respect met dieren om te gaan, maar heb aan onze huisdieren ook altijd een ‘vriendje’ gehad om soms tegenaan te praten 😉
  Romy onlangs geplaatst…Maak van elke dag een beetje vrijdag!My Profile

 2. Ik denk dat de voornaamste reden om eerst huisdieren te hebben en dan pas kinderen is omdat dieren (vooral honden) met een rangorde werken. Als de kinderen later komen staan die onderaan de rangorde. Dat is toch wel iets waar je mee moet oppassen.

  1. Dat is inderdaad bij het willen nemen van een hond een goed punt om bij stil ik te staan.

 3. Ik ben dolblij dat ik drie katjes & een hondje heb. Mijn kinderen vinden het prachtig. We hebben sowieso altijd een kat gehad. Vraag me niet waarom we er nu zoveel hebben. Het is een samenloop van. Wij hebben nooit negatieve ervaringen gehad aan het hebben van diertjes.
  Cynthia onlangs geplaatst…Administratie ordenen. How to? My Profile

  1. Gezellige beestenboel! Voor de katten ook leuk dat ze met elkaar zijn. Ik ervaar dat hier als positief. Maar dat is misschien ook omdat de katten uit het zelfde nestje komen.

 4. Wij hadden 2 boxers, nu nog maar 1. De boxer vindt de kids (nog) geweldig. Echter worden de kids met spelen wel steeds ruiger. Gelukkig kan onze boxer heul veel hebben, al waarschuw ik mijn kids wel regelmatig en vertel ze wat je wel en niet kan doen bij een hond (geen oren trekken, staart trekken, ogen prikken, etc). Ik vind huisdieren zeker positief. Kinderen leren niet alleen verantwoordelijkheid te dragen, maar ook liefde te geven en te ontvangen. Een dier houdt namelijk onvoorwaardelijk van je zonder enig oordeel te vellen.
  Roelina onlangs geplaatst…Mama dagboek #82: dino verjaardagsfeestje voor een 3-jarige dinofanMy Profile

  1. Leuk dat je kinderen en de hond goed samen gaat. Ik ben het helemaal met je eens.

 5. Wij kregen pas huisdieren toen we naar het platteland verhuisden en een aparte gesloten keuken kregen. Daarvoor wilde ik het niet.

  Hoe leuk en goed het ook is voor de kinderen, het is essentieel dat je er als ouders achter staat.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Rolgordijnen: 4 opties op een rijMy Profile

  1. Er komt bij een huisdier best veel kijken. En het is inderdaad goed om je dit te realiseren. Op het platten land kunnen de beestjes ook heerlijk naar buiten, wat ze nodig hebben.

 6. Wij hebben een Jack Russel, die hadden we al een paar jaar voor onze dochter werd geboren. Ik vind het fijn dat ze daardoor niet bang is voor honden bv. en leert met dieren om te gaan. Maar ik zou, ondanks dat ik mijn hond nooit weg zou doen, ook niet zo heel snel meer aan een nieuw dier beginnen. Ik vind het moeilijk mijn dier weg te brengen naar een opasser ofzo en voel me daardoor wel beperkt in dingen zoals dagjes uit en vooral vakanties. We gaan wel op vakantie maar letten dus altijd op dat honden mee mogen en de activiteiten daar moeten ook hondvriendelijk zijn… Iets meer vrijheid zou wat mij betreft dus heel fijn zijn 🙂
  Daisy onlangs geplaatst…Kleding voor je newborn babyMy Profile

 7. Wij hebben geen huisdieren maar twijfelen wel heel erg. Ik merk dat de kleine dieren echt geweldig vindt. Hij gaat altijd achter de kat en hond van de buren aan. En we gaan veel naar de kinderboerderij. Daar aait hij ook graag de geitjes. Maar inderdaad het verlies en verantwoordelijkheidsgevoel daar twijfel ik over.
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Hoog sensitief: bestaat het nou wel of niet?My Profile

  1. Ja inderdaad, dat is wel een reden om het goed te overwegen. Aan de andere kant leren ze daar natuurlijk ook weer van.

 8. Onze ‘planning’ was dat we eerst kinderen zouden krijgen, en als ze wat groter waren, dat er dan een hond zou komen. Helaas verliep dat heel anders, wij moesten 5 jaar wachten op onze dochter. Na een jaar of 2 besloten we dat we niet meer gingen wachten, en kwam onze labrador Benco bij ons wonen. Achteraf ook een prima keuze. We hebben eerst uitgebreid de tijd gehad om Benco te leren kennen en op te voeden. En hij zorgde ervoor dat onze focus ergens anders lag. (uiteindelijk werd ik niet spontaan zwanger overigens)
  Het is super dat onze meiden opgroeien met beesten. Ze zijn beiden ook nergens bang voor, die aaien nog gerust een krokodil als ze de kans krijgen. Fijn. Maar ook eng, want ze stuiven overal op af.
  Waar je andere kinderen soms gerust moet stellen, moet je die van ons tegen houden.
  Wij vinden het heel gezellig een hond in huis, en kunnen hem zeker niet meer missen!

  1. Dat heb ik ook met de katten. Zo waren de vorige komen te overlijden, maar ik had al weer snel een andere in huis. Je mist dan toch dat diertje om he heen. En wat dat betreft is mijn dochter ook en dieren gek, want ze wil ze allemaal knuffelen en ziet soms het gevaar niet in.

 9. Wij hebben momenteel alleen een poes, maar zij wil niets van de kinderen weten. In die zin denk ik zeker niet dat het een toevoeging is aan de opvoeding. Wij hadden ook een rottweiler, die was geweldig met onze oudste zoon, maar helaas zo beschermend, dat niemand meer bij ons binnen kon komen en zij tijdens het uitlaten mensen ging aanvallen. Wij hebben haar daarom weg moeten doen.
  Mijn zus heeft een hele lieve labrador en dat is echt de beste vriend van mijn oudste zoon. Die 2 samen zijn zo leuk en daardoor zijn allebei mijn kinderen totaal niet bang voor honden.
  Zodra we verhuisd zijn, zullen we ook weer een hond nemen.
  Zelf ben ik opgegroeid met een hond en dat heeft zeker bijgedragen aan de opvoeding en heeft met name gezorgd voor voldoende beweging iedere dag. Wij waren een gezin van 4 en lieten hem allemaal 1x per dag (goed) uit.
  Joyce onlangs geplaatst…Blogfeestje Co-hostMy Profile

  1. Wat fijn dat je zoontje zo goed met de labrador kan opschieten. Leuk dat jullie inde toekomst een hondje gaan nemen.

 10. Zelf opgegroeid met huisdieren, voor mij stond altijd vast dat ik dat voor onze kinderen ook wilde. Voor we kinderen hadden, hadden we ook een hond, katten, ratten. Onze oude hond is overleden toen onze oudste 1,5 jaar was. Een tijdje alleen een kat gehad. In de tussentijd wel al weer ratjes gehad (erg leuk en sociaal!), op dit moment twee konijnen, een hond(je) en een kater. Wij vinden het heel belangrijk dat ze met dieren opgroeien. Geleidelijk aan betrekken we ze meer bij de verzorging, maar ze hoeven er (nog) niet verantwoordelijk voor te zijn. Ze krijgen respect bijgebracht en zijn door de omgang met dieren ook niet bang. Gelukkig heeft geen van de kinderen allergieën, want dat zou de zaak natuurlijk veranderen. Het grootste nadeel vind ik het verdiret als een dier komt te overlijden. Heb daar zelf hee veel moeite mee, maar als ik het verdriet bij de kinderen zie, pfff…
  Nicole onlangs geplaatst…ChocoladegranolaMy Profile

  1. Mooi hoe je hier in staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge