Recept # 5. Rabarbermoes

Recept # 5. Rabarbermoes

Laatst bedacht ik weer eens rabarbermoes te gaan maken. Dit had ik een tijd niet gemaakt en ik vind het altijd wel lekker en fris met de warmere dagen. Ik zocht mijn recept op en haalde rabarber bij de groenteman. Ik besloot om er gelijk maar foto’s van te maken. Helaas zijn mijn foto’s niet van een heel geweldige kwaliteit. Maar daar gaat vast wel een keer verbetering in komen. Ik deel het recept hieronder met jullie, en ik heb nog wat leuke weetjes en tips over rabarber. En ik hoop dat jullie die natuurlijk ook voor mij hebben!

Rabarber is een mooie en winterharde vaste plant, ze komt oorspronkelijk uit Azië. Je eet van deze plant de stelen, die zijn zuur van smaak en worden vooral gebruikt in moes, jam, taarten, etc. Rabarber groeit als een soort struik met groene of karmijnrode stelen onder grote donkere groene bladeren.
Vanaf maart verschijnt deze mooie groente weer op de markten en dan is hij tot eind augustus goed te krijgen.

 • Let erop dat de rabarber die je koopt een stevige, knapperige, wat glanzende steel heeft.
 • Je kunt rabarber in de koelkast een week bewaren. Buiten de koeling kun je ze een dag of drie goed houden. Hierna worden de stengels snel slapper en gaat de smaak ook achteruit.
 •  De bladeren van de rabarber kun je niet eten. Hier zitten giftige stoffen in, namelijk Oxaalzuur. Hier kun je op de lange duur gewoon niet lekker van worden. De stelen zijn gewoon goed te eten.
 • Voor rabarber geldt: hoe roder, hoe zoeter. Er zijn soms ook soorten rabarber te krijgen die niet rood worden, maar groen blijven. Vraag dit even goed na bij de groenteman, want deze rabarber wordt niet rood wanneer je hem ‘even’ laat liggen. De rabarber die groen blijft is wel veel zuurder van smaak.
 • Wanneer je de rabarber gaat gebruiken, snij dan het witte stukje aan de onderkant eraf en was de stengels even goed onder de koude kraan.
 • Let erop dat je rabarber niet in een aluminiumpan kookt. De rode groente heeft een bepaald zuurtje in zich dat reageert met het aluminium en hierdoor krijg je een rare, beetje zwavelachtige smaak.

Dit zijn gewoonweg wat weetjes en tips over rabarber. Fijn om  er wat meer van te weten voordat je het gaat bereiden. En dan mijn rabarbermoes recept:

Wat heb je nodig?

 • 1 kilo rabarber
 • Ongeveer 200 gram suiker, maar dit kan meer of minder zijn naar smaak
 • Custard
 • Boter
 • Zakje vanille poeder

Van de rabarber verwijder je eerst de toppen. Vervolgens trek je de schil eraf en ga je de rabarber in stukken van ongeveer 3 cm snijden. Was de stukjes goed schoon.

Breng de rabarber in een pan met een klein laagje water aan de kook. Doe dit roerend totdat en vocht vrijkomt uit de rabarber. Laat het vervolgens nog ongeveer 10 minuten gaar koken.

Voeg dan de suiker en de vanillesuiker toe. Vervolgens roer je een klein beetje van de custard er doorheen om het geheel wat aan te dikken. Haal de pan van het vuur en roer en nog een mespuntje boter doorheen. Heerlijk bij je avondeten of lekker door de yoghurt heen.

 

Eet Smakelijk!

 

Hebben jullie wel eens rabarbermoes op? En hebben jullie nog leuke ideeën wat je met rabarber kunt maken?

 

 

 

Instagram
Pinterest
Pinterest
Mail
Tagged , ,

8 gedachten over “Recept # 5. Rabarbermoes

 1. Heerlijk hè, rabarbermoes!
  Je geeft me meteen een ideetje voor vandaag!

  Fijne week!
  Ilse van Kreanimo onlangs geplaatst…Efteling dagtrip? Die doen we niet meer!My Profile

  1. Dankje! Ben benieuwd of je het nog hebt gemaakt;-)

 2. Ik ben gek op rabarber! Ik zag laatst ook ergens een recept voor rabarber taart, mmmmm….jouw recept ga ik ook zeker maken!
  Darina onlangs geplaatst…5 Things I am Looking Forward ToMy Profile

  1. Rabarbertaart staat ook op mijn lijstje om nog eens te gaan maken.

 3. Ik ben dus echt geen fan van rabarbermoes. Maar verder is iedereen er verzot op en er prijkt dan ook een grote rabarberplant in de tuin. Of mijn vriend (want hij maakt het altijd) er ook custard door gooit weet ik eigenlijk niet. Klinkt wel lekker zo.
  Roelina onlangs geplaatst…“Er komt een vliegtuigje aan…” opvoeden ouwe stijlMy Profile

  1. Niet iedereen is even gek op rabarber inderdaad 😉 de custartd maakt het het even iets zoeter naast dat het ook bindend is.

 4. Heerlijk! Wij aten vroeger af en toe rabarber van mijn opa’s tuin. Als kind lustte ik het niet, maar inmiddels kan ik het echt waarderen!
  Irene onlangs geplaatst…10 vragen over Gambia aan Richard BlauwMy Profile

 5. Ik heb het regelmatig gegeten. Maar dat was omdat mijn moeder het vroeger vaak maakte.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…HondenpoepMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge