Recept # 2. Wentelteefjes

WENTELTEEFJES.

Vroeger thuis maakte mijn moeder regelmatig wentelteefjes voor de lunch. Iets wat ik altijd heerlijk vond en nu eigenlijk te weinig maak. Terwijl je het in een handomdraai op tafel zet en je nog wat lekkers kan maken van je oude brood. Ik heb het weer eens gemaakt.

Voor dit gerecht heb ik even gezocht wat de oorsprong van de wat vreemde naam ‘wentelteefje’ te achterhalen.

In de achttiende eeuw wordt in de De Volmaakte Hollandsche Keukenmeid gesproken over ‘gewend’ brood. Daar komt wentel dus vandaan.

De oorsprong van teefje is moeilijker te achterhalen. Volgens sommigen komt het van teef, een oude gebaksvorm. Anderen denken dat de oorsprong kan liggen in ‘wentel-‘t-eventjesus’. In Vlaanderen noemen ze het gewonnen brood. Je hoeft oud brood nu niet meer weg te gooien. Maar de naam verloren brood komt ook voor, want zonder dit gerecht was het brood verloren geweest. Aldus wat ik voor informatie hierover heb kunnen vinden, kort en bondig beschreven.

Kortom wentelteefjes zijn zeer geschikt om van je iets wat oude brood toch nog wat lekkers te maken.

 

Wat heb je nodig

  • 2 eieren
  • 40 gr suiker
  • Zakje vanillesuiker
  • 1 tl kaneel
  • 400 ml melk
  • 10 sneetjes oud brood
  • Boter
  • Basterdsuiker

 

Hoe maak je het

      Klop de eieren met de suiker romig.

 

Voeg kaneel en melk toe en week hierin de sneetjes brood.

 

Verhit de boter in de koekenpan tot het lichtbruin ziet en bak hierin de wentelteefjes snel aan beide kanten bruin en krokant.

Serveer de wentelteefjes warm en bestrooi ze met basterdsuiker. Ik laat altijd de korstjes aan het brood omdat ze dan minder snel breken.

Je kan er natuurlijk van alles opdoen. Ze zijn ook lekker met fruit en poedersuiker.

Eet smakelijk!

Instagram
Pinterest
Pinterest
Mail
Tagged , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge